Ontlastingsonderzoek.

Ontlastingsonderzoek op wormen.

Ontwormen, is dit nodig?

Onze huisdieren kunnen verschillende wormen krijgen, onder andere de spoelwormen, lintworm, hartworm en longworm. Deze wormen krijgt een dier in zijn lichaam via de bek als een eitje, dat zich verder in het lichaam ontwikkelt tot volwassen worm. Omdat de wormen zolang ze leven niet uit het lichaam komen, is het lastig om te ontdekken dat uw hond of kat wormen heeft. Eitjes van de wormen zijn namelijk niet met het blote oog te zien, dus hoewel de ontlasting er goed uitziet kan deze vol wormeieren zitten!

Het is dus zeker belangrijk om regelmatig een wormbesmetting te controleren. Dit kan op twee manier: u kunt een anti-wormen middel geven om een eventuele worminfectie direct te bestrijden. Als uw hond of kat daadwerkelijk besmet was met wormen ziet u deze binnen 48 uur in de ontlasting. Het zal echter ook regelmatig gebeuren dat u uw huisdier ontwormt, zonder dat hij wormen heeft.

Om te voorkomen dat u onnodig wormmiddelen geeft, kunt u ook kiezen voor een ontlastingsonderzoek. De ontlasting van uw huisdieren wordt in de praktijk onderzocht en u ontvangt dezelfde dag nog de uitslag. Alleen als er daadwerkelijk wormeieren gezien zijn geeft u een wormtablet.

We hopen hiermee preventief onderzoek te stimuleren in plaats van dieren onnodig te belasten met ontwormmiddelen. Maar ook dat eigenaren de verantwoording nemen dat hun dier geen gevaar vormt voor de omgeving doordat het dier gecontroleerd wordt op het wel of niet hebben van wormen.

U kunt een speciaal potje om de ontlasting mee op te vangen krijgen in onze kliniek. Dit zit bij de prijs van het ontlastingsonderzoek inbegrepen.

Natuurlijk mag u ook ontlasting in een eigen potje of bakje inleveren. Bij het brengen van de ontlasting rekent U het bedrag van het ontlastingsonderzoek bij het afleveren af.

Wilt u de ontlasting van uw hond niet testen, maar uw hond en kat wel goed ontwormen, dan zijn dit de aanbevelingen van de ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites)

12x per jaar: bij honden die in gebieden wonen waar de vossenlintworm (Zuid-Limburg, Oost-Groningen, Noord-Europa) of hartworm voorkomt (Zuid-Europa, USA).

6-12 x per jaar: honden die jagen, prooidieren, slakken of rauw vlees eten.

4x per jaar: dieren die buiten en in contact met soortgenoten komen.

1-2x per jaar: dieren die niet buiten komen

Bijwerkingen ontworming.

Ontwormingsmiddelen hebben over het algemeen nauwelijks bijwerkingen en kunnen ook aan zieke dieren worden gegeven.

Bij regelmatig ontwormen kan resistentie optreden. Dit is bij honden- en kattenwormen nauwelijks het geval.

Lees voor het gebruik de bijsluiter en meld bijwerkingen bij uw dierenarts.

Meld een spoedgeval

Bel meteen met dit nummer

0592 309 903

We zijn altijd bereikbaar

Stuur een email Onze locatie Spreekuren