Vlooien zijn parasieten die zowel voor uw hond als voor uw zelf als eigenaar een hoop overlast kunnen geven. Vlooien voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken flinke jeuk en irritatie bij je huisdier. Ook kan uw hond een vlooienallergie ontwikkelen. Uw hond is dan allergisch voor het speeksel van de vlo en krijgt van één enkele vlooienbeet overal vreselijke jeuk. Ook mensen kunnen allergisch zijn of worden voor vlooienbeten. Preventief behandelen tegen deze parasieten is dan ook in het belang van uw hond, jezelf en je huisgenoten.
Hoe zie ik of mijn hond vlooien heeft?
Soms zie je als eigenaar de vlooien op of rond je hond, in dat geval is het duidelijk. Toch kan je hond ook last hebben van vlooien als je ze niet direct ziet. Maar zo’n 5% van de vlooien zit op de hond zelf, de overige 95% zit in de omgeving van de hond. Denk dan aan zijn favoriete mand, de vloerbedekking of de stoffen bank.
Met een vlooienkammetje kun je vlooienpoepjes in de vacht opsporen. Vlooienpoepjes zijn kleine zwarte korreltjes. Op een witte ondergrond (bijvoorbeeld keukenpapiertje) kun je deze korreltjes nat maken. Als ze rood of donkerbruin afgeven is het zeer waarschijnlijk vlooienpoep.
Hoe ziet een vlo eruit?
Hoe krijgt mijn hond vlooien?
Uw hond kan overal waar hij/zij in contact komt met andere honden of katten gemakkelijk vlooien oplopen. Ook in een besmette omgeving, binnen of buiten, kan uw hond snel last krijgen van vlooien. Eén vlo kan honderden tot duizenden eitjes leggen en zo kan een enkele vlo snel tot een flinke vlooienplaag leiden.
Hoe behandel ik mijn hond tegen vlooien?
Het is veel moeilijker om een vlooienplaag te bestrijden dan om deze te voorkomen. We adviseren dan ook altijd om in het belang van uw hond preventief te ontvlooien.
Hier zijn verschillende middelen voor. Niet ieder middel werkt even lang of is afdoende om je hond goed te beschermen. Sommige middelen maken de vlo onvruchtbaar, terwijl andere middelen de vlo verlammen en/of doden. Als je advies wil over het juiste ontvlooiingsmiddel voor uw hond, neem dan contact met ons op. Onze assistentes adviseren u graag zodat u kunt zorgen dat uw hond goed beschermd is tegen vlooien.
Waar moet ik op letten als mijn hond vlooien heeft?
Als je hond vlooien heeft is de eerste stap uiteraard je hond ontvlooien met een goedwerkend middel. Houdt dit minimaal 6 maanden vol, de vlooieneieren kunnen tot 6 maanden overleven in de omgeving. Het best kun je, je hond het hele jaar door preventief ontvlooien. Ook in de winter overleven vlooien gemakkelijk bij onze centrale verwarming.
Stofzuig de plaatsen waar uw hond ligt goed, gooi vervolgens de stofzuigerzak weg. Was dekentjes etc. op 90 graden Celsius en gebruik een goede omgevingsspray.
Daarnaast is het verstandig om je hond te ontwormen. Vlooien zijn drager van de lintworm. De kans is dus groot dat je hond een lintwormbesmetting heeft als hij of zij ook last heeft van vlooien.
Krijg je de vlooienbesmetting bij uw maatje niet goed onder controle, laat het ons dan weten. Wij helpen u graag om een oplossing voor het vlooienprobleem te vinden.