Paard

Er zijn verschillende redenen om paarden te houden: fokkerij, sport of gezelschap/ hobby. Voor al deze doelen is het belangrijk dat de paarden gezond zijn. Ook hier zijn we vooral bezig met het voorkomen dat dieren ziek worden. Dit wordt gedaan door middel van enten, ontwormen, bekappen en gebitscontrole.

Enting

Het is belangrijk om paarden minimaal jaarlijks te enten tegen paardengriep (paarden influenza) en tetanus. Vanaf 6 maanden dient het veulen de eerste enting te krijgen. Deze moet na 4 weken worden herhaald. Deze entingen samen heten de basisvaccinatie. Na deze tweede enting dient het dier jaarlijks geënt te worden. De entingen mogen alleen door een dierenarts worden toegediend.

Ontwormen

Wij adviseren tegenwoordig om niet standaard te ontwormen, maar eerst mestonderzoek te doen. Door mest op te sturen kan er gekeken worden of het paard last heeft van wormen. Als het dier namelijk geen wormen heeft, hoeft het ook niet ontwormd te worden. Dit is belangrijk omdat er steeds meer resistentie ontstaat, waardoor niet alle ontwormmiddelen meer goed werken. Ook is het belangrijk de weide en stallen schoon te houdenen en de paarden regelmatig te verweiden, zodat de wormeieren op het land niet opgenomen kunnen worden.
Neem contact op met de praktijjk voor persoonlijk advies.

Bekappen

Het is belangrijk een paard meerdere keren per jaar door een hoefsmid te laten bekappen. Hierdoor blijft de stand van de benen goed en worden kreupelheden voorkomen. Mocht het paard toch kreupel worden, dan kan de hoefsmid hier naar kijken of kunt u ons bellen. Een kreupelheid hoeft namelijk niet in de hoef te zitten: het kan ook door schade aan pezen of gewrichten onstaan.

Spoedgevallen

Naast de preventieve maatregelen kan een paard ook plotseling ziek worden. Koliek is een veel voorkomende aandoening bij het paard. Bel bij koliek zo snel mogelijk de dierenarts en ga stappen met het paard.
Koliek is een soort buikpijn, die verschillende oorzaken kan hebben. Een aantal vormen van koliek kan levensbedreigend zijn. Daarom is snel handelen heel belangrijk.
Ook kan een paard een wond krijgen. Schaafwonden hoeven niet gehecht te worden. De wond goed schoonspoelen en koelen. Diepere wonden dienen gehecht te worden.  Voor de beste genezing is het belangrijk dat dit binnen een uur na het ontstaan gebeurt. Houdt de wond schoon totdat de dierenarts er is.

Vruchtbaarheidsbegeleiding

Voor paarden die gebruikt worden voor de fokkerij hebben we de mogelijkheid om de de dieren te scannen met behulp van echografie. Hierdoor kunnen we de eierstokken bekijken, om te zien wanneer het beste inseminatiemoment is. En we kunnen zien of een merrie drachtig is. Wij doen geen aankoop of verkoopkeuringen van paarden. En wij hebben niet de mogelijkheid om röntgenfoto’s te maken van paarden.

Meld een spoedgeval

Bel meteen met dit nummer

0592 309 903

We zijn altijd bereikbaar

Stuur een email Onze locatie Spreekuren