Landbouwhuisdier

Dit is een verzamelnaam voor alle dieren die van oorsprong werden gehouden voor de landbouw. Onze landbouwhuisdierenartsen behandelen voornamelijk rundvee, schapen, geiten en paarden. Bovendien zijn onze landbouwhuisdierenartsen, geborgde rundveedierenartsen. Dit houdt in dat zij aan extra eisen voldoen en jaarlijks getoetst worden door de Stichting Geborgde Dierenarts. Zij houden hun kennis op peil door diverse cursussen en nascholingen te volgen, zodat ze dier en eigenaar op de juiste manier kunnen helpen.

Rundvee

Wij komen op de rundveebedrijven langs om de dieren te onderzoeken en te behandelen. Hierbij ligt de nadruk steeds meer op preventie: helpen voorkomen dat de dieren ziek worden. Op de melkveebedrijven komen we gemiddeld 1 keer per maand om de koeien te controleren of ze drachtig zijn en of de baarmoeder na het afkalven weer klaar is voor een nieuwe dracht. Dit gebeurt met de hand of met behulp van echografie.

Daarnaast wordt er naar het rantsoen en de omgeving gekeken. Samen met de veehouder bekijken we de koppel en bespreken we wat er goed gaat en verbeterd kan worden. Daarnaast kijken we in de papieren, voornamelijk naar uitslagen van onderzoeken. Dit kan een onderzoek zijn van een kuilbult die is bemonsterd, bloedonderzoek van koeien of de melkproductieregistratie (MPR).

Vooral de melkcontrole (MPR) wordt op veebedrijven standaard besproken.

De MPR bevat veel informatie over hoe de koeien het doen. Er zijn meerdere gegevens die hieruit gehaald kunnen worden:

  • Voeding; krijgen de dieren bijvoorbeeld voldoende energie en eiwit binnen om melk te kunnen produceren?
  • Uiergezondheid; gezonde uiers produceren gezonde melk. Controle op het celgetal is daarbij belangrijk om een ontsteking te kunnen vinden, voordat de dieren ziek worden.
  • Vruchtbaarheid; koeien geven pas melk als ze een kalf hebben gekregen. Om te kunnen blijven produceren, moeten ze ongeveer ieder jaar een kalf krijgen. Via deze gegevens kunnen we zien of dit lukt en als dit niet lukt, waarom dat niet gaat.
  • Productie; geven de koeien de hoeveelheid melk die ze theoretisch kunnen geven?

Voor rundveehouders met meer dan 5 dieren is het verplicht een één-op-één verklaring aan te gaan met een geborgde landbouwhuisdierenarts. Daarnaast moet er voor deze bedrijven ook een bedrijfsbehandelplan (BBP) en bedrijfsgezondheidsplan (BGP) opgesteld worden. Met deze 3 formulieren wordt de veehouder geholpen om zelf zijn eigen vee te mogen behandelen, zodat er niet voor iedere zieke koe een dierenarts hoeft te komen. Veel veehouders hebben zelf voldoende kennis en ervaring met hun vee, waardoor ze uitstekend zelf diagnoses kunnen stellen. Om het gebruik van antibiotica zo veel mogelijk te beperken zijn deze maatregelen tot stand gekomen. Hierdoor weet de veehouder sneller wanneer hij/zij wel of niet het dier zelf kan behandelen.

Voor de veehouder

Hulp bij het stellen van de diagnose en behandeling

Uiteraard zijn wij er uiteindelijk om te helpen bij het stellen van een diagnose en het toepassen van een geschikte behandeling. Daarbij is het van belang dat onze hulp op tijd ingeschakeld wordt. Heeft u een ziek dier maar twijfelt u of de dierenarts nodig is?

Neem dan contact  op met de praktijk om te overleggen.

Hierbij kunt u zelf een aantal dingen al controleren aan het dier:

  • Temperatuur een dier als het minder fit oogt. De normale temperatuur van een volwassen rund is 38,0 – 39,0 ⁰C. De normale temperatuur  van een kalf ligt tussen 38,5 – 39,5⁰C
  • Controleer het uier en de melk, op een mogelijke uierontsteking.
  • Controleer of het dier voldoende eet en drinkt.
  • Controleer de poten, of het dier kreupelt.
  • Controleer of er uitvloeiing is uit de schede, wat op een baarmoederontsteking kan duiden .
  • Controleer de mest van het dier. Let bij kalveren vooral op de kleur en consistentie. Bij volwassen koeien is ook de vertering van belang.

Door deze stappen te doorlopen krijgt u een idee wat er met het dier aan de hand is.

Tips:

• Als het dier geen koorts heeft, is toepassing van antibiotica niet direct noodzakelijk.

• Bij een uierontsteking zonder koorts dient u de koe in het uier te behandelen en zo vaak mogelijk uit te melken.

• Let er vooral bij kalveren goed op dat ze niet uitdrogen als ze aan de diarree zijn. Geef ze electrolytenmix in plaats van melk om de darmen even tot rust te laten komen.

• Kijk op www.gddiergezondheid.nl voor informatie over verschillende ziektes en certificeringsprogramma’s.

Schapen en geiten

Schapen en geiten worden bij ons in de praktijk vooral hobbymatig gehouden. Er zijn ook een aantal grote schapenbedrijven waar we regelmatig komen.
Voor schapen en geiten gelden nog geen speciale regels voor het gebruik van antibiotica of een één-op-één verklaring met een dierenarts, zoals bij het rundvee. Dit gaat ook voor schapen en geiten komen.

We hebben allemaal het doel om de dieren zo gezond mogelijk te houden. Schapen en geiten hebben hiervoor passende voeding nodig: voldoende structuur om te kunnen herkauwen en voldoende energie om te groeien, zonder te vervetten.
Schapen en geiten kunnen we preventief enten tegen Q-koorts (verplicht voor kinderboerderijen), rotkreupel, zomerlongontsteking en het bloed (Clostridium).

Wilt u uw dieren behandelen met antibiotica, overleg dan met uw dierenarts of dit werkelijk noodzakelijk is en zo ja, voor de juiste keuze van antibiotica.

Mocht u vragen of een ziek dier hebben, neem dan gerust contact op met onze praktijk.

Uw dierenarts vindt het belangrijk dat de kennis in onze praktijk up to date blijft.

Er worden regelmatig bij- en nascholingen gevolgd. Om u inzicht te geven in wat we doen om up to date te blijven vermelden we hier de bijscholing en cursussen.

2020 koekompas/ikm training

 

Meld een spoedgeval

Bel meteen met dit nummer

0592 309 903

We zijn altijd bereikbaar

Stuur een email Onze locatie Spreekuren