Katten en hitte

Tips voor de kat tijdens warme dagen

Katten zijn slimme dieren en zullen er zelf voor zorgen niet oververhit te raken. Toch is het goed om te weten hoe je oververhitting bij een kat kunt herkennen. Wat kun je nog meer doen om je kat door de warme zomerdagen heen te helpen?

Zweten

Katten zweten nauwelijks. De enige plek op het kattenlichaam waar ze daadwerkelijk zweten, is onder hun voetjes. Een effectieve manier om overtollige warmte kwijt te raken, zoals bijvoorbeeld bij mensen, is het echter niet.

Katten zijn van oorsprong woestijndieren en daar waar weinig water is, is het niet handig om kostbaar vocht uit te zweten. De vacht van de kat doet daarom dienst als prima isolator. Ofschoon veel katten het heerlijk vinden om in de zon te ‘bakken’, zie je een gezonde kat na een tijdje toch de schaduw opzoeken. Katten kunnen wel degelijk last krijgen van oververhitting.

Verkoeling op een warme dag

Zorg ervoor dat de kat verkoeling kan zoeken in huis: tegels in de gang of badkamer, zet een kamer open waar weinig zon komt etc.

Zet pas ’s avonds ramen open

Wees voorzichtig met kantelramen, elk jaar sterven weer katten die klem komen te zitten in zo’n kantelraam. Dit is makkelijk te voorkomen door er een opgerolde handdoek in te stoppen of met behulp van een eenvoudig beschermrekje.

Laat je kat niet in de auto achter, ook niet voor even. Een auto kan binnen enkele minuten een oven worden, ook als je de ramen op een kiertje zet.

Kan je kat naar buiten, dan moet hij schaduwplekken kunnen opzoeken en ook buiten steeds vers water ter beschikking hebben.

Het balkon kan ongelooflijk heet worden, zorg dat je kat altijd naar binnen kan.

Vergeet niet om de oren van lichtgekleurde katten in te smeren met geschikte zonnebrandcrème!

Vissen

Zorg voor voldoende vers en koel drinkwater, op meerdere plekken in huis. Ververs het enkele keren per dag, doe er eventueel een ijsblokje in.

Sommige katten vinden het heel erg leuk om met water te spelen. Een teil op het terras met bijvoorbeeld robotvisjes is voor veel katten een groot succes.

Oververhitting

Dit komt zelden voor bij katten, vooral omdat ze zich beperken in hun beweging als het warm is. Maar als een kat per ongeluk opgesloten raakt op een hete zolder of op een terras zonder schaduw kan het zeker gebeuren. Wees ook voorzichtig met spelen, maak het niet te wild als het warm is!

Dit zijn enkele van de symptomen van oververhitting:

  • Lusteloosheid
  • Overgeven of diarree
  • Kwijlen
  • Koorts (de normale lichaamstemperatuur voor een kat is 38 — 39 graden)
  • Hijgen. Denk niet dat een kat hijgt om zijn warmte kwijt te raken, want op dat moment is de kat al in kritieke toestand!

Wat moet je doen bij oververhitting?

Bel meteen de dierenarts (0592 ‑ 309 903), want oververhitting is levensbedreigend. Begin zelf alvast met koelen en ga dan naar de praktijk.

  • Leg (lauwe, geen koude!) natte handdoeken onder de kat of tegen de buik, niet op de kat.
  • Zet een kat nooit in koud water of onder de douche, want daardoor kan ze in shock raken.
  • Geef de kat steeds kleine beetjes water te drinken, maar giet geen water in de bek van een bewusteloze kat.